Πώς κατέληξαν τα πρόσωπα, τα οποία έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη Σταύρωση του Ιησού


crucifixion2ra3Ο Πόντιος Πιλάτος αυτοκτόνησε. Η σύζυγός του Πρόκλα αγίασε. Η Μαγδαληνή τιμάται ως οσία από την Εκκλησία. Ο Κεντυρίων, ο Ρωμαίος εκατόνταρχος των Ευαγγελίων, αποκεφαλίστηκε κατά διαταγή του Τιβέριου.
Ο Σίμων Κυρηναίος, «ον ηγγάρευσαν ίνα άρει τον σταυρόν Αυτού», είναι ο πρώτος Αφρικανός άγιος. Ο Καϊάφας βρήκε βίαιο θάνατο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οσο για τον Λάζαρο, πέθανε στην Κύπρο χωρίς να έχει μιλήσει από τότε που ο Ιησούς τον γύρισε από τον κάτω κόσμο.
ο Θείο Πάθος, που με κατάνυξη η Ορθοδοξία βιώνει αυτές τις μέρες, έχει τα παραλειπόμενά του. Πέρα από τον Εσταυρωμένο Μεγάλο Πρωταγωνιστή, την Παναγία μητέρα Του και τους μαθητές Του υπάρχουν πολλά ακόμα πρόσωπα που προβάλλουν από τις σελίδες των Ευαγγελίων.

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ
Ενέκρινε την καταδίκη για να μην κατηγορηθεί για υπόθαλψη

Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν διοικητής της Ιουδαίας από το 26 π.Χ. μέχρι το 36 μ.Χ. Οταν το Μεγάλο Συνέδριο των Εβραίων έκρινε ένοχο τον Ιησού και τον καταδίκασε σε θάνατο, κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση. Ενέκρινε την καταδίκη, όταν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε φόβος να κατηγορηθεί πως υποθάλπει έναν εχθρό της Ρώμης. Εξι χρόνια μετά τη Σταύρωση, έστειλε στη Σαμάρεια στρατό για να καταστείλει μια εξέγερση.

Πολλοί αθώοι θανατώθηκαν και οι Σαμαρείτες διαμαρτυρήθηκαν στον αυτοκράτορα, που τον κάλεσε στη Ρώμη. Ο ιστορικός Ευσέβιος προσθέτει πως ο Πιλάτος, μετά τις πολεμικές αποτυχίες του, αυτοκτόνησε. Ομως, άλλες παραδόσεις δίνουν την πληροφορία ότι εξορίστηκε στη Γαλατία από τον Καλιγούλα. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι, για να απαλλαγεί από τις τύψεις, ανέβηκε στο βουνό, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Λουκέρνη της ιταλικής χερσονήσου και έπεσε στο κενό.

Μαζί με τον Πιλάτο κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον Καϊάφα, τον Εβραίο αρχιερέα, που καταδίκασε τον Χριστό. Λέγεται ότι σκοτώθηκε στο ταξίδι προς τη Ρώμη, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μια παράδοση λέει ότι η Γη δεν μπορούσε να ανεχθεί επάνω της τέτοιον εγκληματία και τρεις φορές τον τίναξε στον αέρα.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
Ακολούθησε τον μαθητή του Ιησού, Ιωάννη

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή


Από μία μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ, νότια της Γαλιλαίας, τα Μάγδαλα, καταγόταν η Μαρία, η επιλεγόμενη Μαγδαληνή. Αναφέρεται από διάφορους συγγραφείς η παράδοση δυτικής προέλευσης, ότι η αμαρτωλή γυναίκα και πόρνη, που έπλυνε με μύρο τα πόδια του Χριστού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της στο επεισόδιο του κατά Λουκά Ευαγγελίου, ήταν η Μαγδαληνή.

Πουθενά δεν αναφέρεται στη Βίβλο όνομα για τη γυναίκα εκείνη. Πρόκειται για μια παρεξήγηση που διαιώνισαν ζωγράφοι της Δύσης, απεικονίζοντας αυθαίρετα τη Μαγδαληνή ως κοινή γυναίκα με τα μαλλιά λυτά. Με αφορμή κάπια Απόκρυφα Ευαγγέλια, ορισμένοι σύγχρονοι συγγραφείς αναφέρθηκαν στον νεανικό έρωτα του Ιησού με τη Μαρία Μαγδαληνή.
Ανάμεσά τους οι Νίκος Καζαντζάκης (Τελευταίος Πειρασμός) και Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Σήμερα Παρασκευή).
Η ορθόδοξη παράδοση μαρτηρεί ότι η Μαγδαληνή, μετά την Ανάληψη, ακολουθεί στην Εφεσο τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού, Ιωάννη. Εκεί δίδαξε το Ευαγγέλιο και εκεί πέθανε.

ΣΙΜΩΝ ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ
Ο πρώτος Αφρικανός χριστιανός άγιος

Ο Σίμων ο Κυρηναίος ήταν ο άνθρωπος που υποχρεώθηκε από τους Ρωμαίους να φορτωθεί τον σταυρό του Χριστού. Πολλοί αναλυτές λένε ότι επιλέχθηκε επειδή έδειξε συμπόνια στον Ιησού.

Η γενέτειρά του Κυρήνη τοποθετείται στη Βόρεια Αφρική. Ο Σίμων φέρεται ως ο πρώτος Αφρικανός χριστιανός άγιος.

Ωστόσο, η Κυρήνη ήταν μια ιουδαϊκή κοινότητα, όπου είχαν εγκατασταθεί 100.000 Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου του Σωτήρος (323-285 π.Χ.). Διέθεταν, επίσης, μια συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, όπου συγκεντρώνονταν σε μεγάλους εορτασμούς, όπως το Πάσχα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι γιοι του, Αλέξανδρος και Ρούφος, έγιναν ιεραπόστολοι. Πολλοί, επίσης, συνδέουν το όνομα του Σίμωνα με τους άνδρες που κήρυξαν το Ευαγγέλιο στους Ελληνες.

ΛΑΖΑΡΟΣ
Πέθανε στην Κύπρο

Η Ανάσταση του Λαζάρου

Η Ανάσταση του Λαζάρου


Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Χριστού, αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας. Οταν ο Ιησούς πληροφορήθηκε τον θάνατό του, στενοχωρήθηκε και δάκρυσε. Μετά την ανάστασή του, θέλοντας να αποφύγει το μίσος των Φαρισαίων, κατέφυγε στο Κίτιο της Κύπρου. Εκεί ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας τον χειροτόνησαν επίσκοπο.

Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι δεν γελούσε και δεν μιλούσε ποτέ. Μόνο μια φορά που είδε στην αγορά κάποιον να κλέβει ένα πιθάρι σχολίασε: «Ο ένας πηλός κλέβει τον άλλον». Πέθανε στο Κίτιο και εκεί τον έθαψαν. Στη σαρκοφάγο είναι γραμμένη στην εβραϊκή γλώσσα η εξής φράση: «Λάζαρος, ο τετραήμερος φίλος του Χριστού».

ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ
Εγκατέλειψε τον ρωμαϊκό στρατό και τον αποκεφάλισαν

Ο Άγιος Λογγίνος

Ο Άγιος Λογγίνος


Την ημέρα της Σταύρωσης οι μαθητές κρύβονταν για «τον φόβο των Ιουδαίων». Κάτω από τον σταυρό του μαρτυρίου βρίσκονταν η Παναγία και μερικές ακόμα αδύναμες γυναίκες, μαζί και ο Ιωάννης.

Λίγο πιο πέρα έστεκε ο επικεφαλής της ρωμαϊκής φρουράς, ο εκατόνταρχος Λογγίνος. Το όνομά του δεν παραδίδεται στο Ευαγγέλιο. Παραδίδεται, όμως, η ομολογία πίστης του, όπως την καταγράφει ο Λουκάς (όντως ο άνθρωπος ούτος δίκαιος ην) και ο Ματθαίος (αληθώς Θεού υιός ην ούτος).

Το όνομά του σώθηκε στα Απόκρυφα Ευαγγέλια και στη λειτουργική παράδοση. Καταγόταν από την κωμόπολη Σανδιάλη της Καππαδοκίας. Δεν επιτήρησε μόνο τη Σταύρωση του Κυρίου, αλλά και τον τάφο Του. Μετά την Ανάσταση εγκατέλειψε τον ρωμαϊκό στρατό και επέστρεψε στην πατρίδα του μαζί με δύο από τους στρατιώτες του, οι οποίοι είχαν επίσης πιστέψει.

Με παρέμβαση των Φαρισαίων, ο Πόντιος Πιλάτος τον κατήγγειλε στον αυτοκράτορα Τιβέριο.

Δόθηκε εντολή θανάτωσης του ίδιου και των δύο στρατιωτών του. Πράγματι, οι δήμιοι έφτασαν στο σπίτι του Λογγίνου και τον αποκεφάλισαν, όπως έκαναν και με τους δύο συντρόφους του.

Πηγή ‘Εθνος’

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. […] https://pneymatiko.wordpress.com/2009/04/18/%CF%8E%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CE%BE%… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Heritage Imaging Manchester

Heritage Imaging at The John Rylands Library

Shaolingreece

Ομάδα μελέτης ιστορικών πολεμικών τεχνών

Αντέχουμε...

για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα μας!

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

ΘΡΑΚΗ

Μυθολογικά, Ἀρχαιολογικά, Ἱστορικὰ & Λαογραφικὰ γιὰ τὴν Θράκη.

A Reader's Guide to Orthodox Icons

Feeble words about powerful images

The History of Byzantium

A podcast telling the story of the Roman Empire from 476 AD to 1453

Χείλων

Βιβλιοθήκη Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

Hans Talhoffer

A Historical Martial Arts blog by Jens P. Kleinau

Photografia

A slice of life.

Forgotten Films

A look at the movies forgotten by time

mediaevalmusings

1,000 years of history in blog-sized bites.

Delving into History ® _ Periklis Deligiannis

Περικλής Δεληγιάννης - Ιστορικές Αναδιφήσεις®

Chelsea Pierce

museology and the arts

Cultural Life

Life, culture, travel, books, movies, linguistics...

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Αρέσει σε %d bloggers: