Στα «άδυτα» της μασονικής στοάς της Αθήνας – Απίστευτες φωτογραφίες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα


https://i0.wp.com/www.topontiki.gr/sites/default/files/article/2016-06/stoa.jpg

Φωτογραφίες από το εσωτερικό της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος ανήρτησαν για πρώτη φορά στην ανανεωμένη ιστοσελίδα τους οι τέκτονες.

Η ιστορία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.

Αργότερα, το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία απ” το έτος 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ” Ανατολήν Κερκύρας, 1811».

Στα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τεκτονισμός εξαπλώθηκε στα Επτάνησα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η συμβολή του στην Ελληνική Εθνεγερσία ήταν πολύτιμη.

Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.

Το 1843 έπαψε να λειτουργεί η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή. Αλλά μετά είκοσι έτη, το 1863 ιδρύθηκε στην Αθήνα κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα «Πανελλήνιον», ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές, οι οποίες συνενώθηκαν το 1864 και ζήτησαν απ” τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος κάτι που τελικά επιτεύχθηκε το 1867. Το όνομά της τότε, «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος». Σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» μετονομάστηκε το 1936 με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και με την αποκατάσταση της ειρήνης, ο Ελληνικός Τεκτονισμός ανασυντάχθηκε και ανάπτυξε βαθμιαία υψηλό πνευματικό έργο.

Ο τεκτονισμός

Ο Ελευθεροτεκτονισμός (Τεκτονισμός) είναι μια απ’ τις αρχαιότερες, μη θρησκευτικές, Αδελφότητες. Αυτή η περιγραφή, σκοπό έχει να εξηγήσει τον Τεκτονισμό, όπως ασκείται απ” τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η οποία διοικεί Στοές Τεκτόνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ν” απαντήσει σε ορισμένες παρανοήσεις.

Ο Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός, προοδευτικός και φιλανθρωπικός, αποσκοπεί την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της. αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς.

Πηγή: grandlodge.gr

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. >>>> Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά……

  Τρίχες κατσαρές! Ούτε μία απόδειξη δεν έχουμε ότι κάποιοι από αυτούς ήταν Μασσώνοι. Το κόλπο είναι γνωστό: πρώτα ρίχνουμε λάσπη, μετά την διαδίδουμε όσο μπορούμε και τέλος κρύβουμε τα ίχνη μας και αφήνουμε τους άλλους να βουρλίζοντα για τα λόγια μας. Και είναι τόσο ηθικοί άνθρωποί τα Μασσωνάκια μας, ώστε όταν τρώνε μια ωραία μηνυσούλα για συκοφαντία, τότε, η όποια ανακοίνωση υπήρχε στα site τους που έλεγε ή έστω υπονοούσε πως ο π.χ Κολοκοτρώνης ήταν Μασσώνος, κάνει φτερά! Είναι γνωστό πως όσο αρχαιότερα έζησαν οι άνθρωποι που λέγεται πως είναι Μασσώνοι, τόσο περισσότερη σύγχυση υπάρχει αφού βέβαια οι όποιες αποδείξεις έχουν κάνει φτερά με το πέρασμα του χρόνου. Και ακριβώς αυτό εκμεταλεύονται τα Μασσωνάκια: tην απόκρυψη της αληθείας. Είναι γνωστό άλλωστε πως το για να δεχτεί κάποιος να γινει μέλος σε κάποιο κλαμπ π.χ σε ένα Μασσωνικό κλαμπ, σημαίνει ότι έχει τις ίδιες ιδέες με τα υπόλοιπα μέλη. Το πρωτόκολλο της Μασσωνίας είναι πάνω-κάτω γνωστό. Όπως και οι ιδέες π.χ του Κολοκοτρώνη ή του Καποδίστρια. Και ρωτάω εγώ τώρα: είχε ο οποιοσδήποτε από τους παραπάνω ήρωες Μασσωνικές ιδέες; Ήθελε π.χ ο Καποδίστριας να τρώει λέφτά όπως κάνουν οι βρωμεροί σημερινοί πολιτικοί; Την στιγμή που δεν καταδεχόταν να πάρει μισθό και πήγαιναν τα λεφτά του μισθού του για την πατρίδα; Έγίνε ένας τέτοιου είδους άνθρωπος μέλος της Μασσωνίας; Τι λέμε τώρα;

  Όσο γι’ αυτό:
  >>>> Ο Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός, προοδευτικός και φιλανθρωπικός, αποσκοπεί την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της. αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς.

  Ουουουου!!! Βέβαια…. είναι τόσο ηθικοί άνθρωποι οι Μασσώνοι ώστε όσο είναι ζωντανοί κρύβουν την Μασσωνική τους ταυτότητα. Τόσο προοδευτισμός; Τόση αλήθεια; ΤΟΣΗ ΗΘΙΚΗ;; Πω, πω, πω… Λοιπόν, για να ξεμπερδεύουμε: όλα αυτά τα ωραία που αναφέρονται ποιο πάνω να πάτε να τα πουλήσετε σε αυτούς που τα πιστεύουν αγαπητοί Μασσώνοι. Την βρωμερή σας ιστορία την ξέρουμε πολύ καλά. Από την αρχή της ιστορία σας το 1118 μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό αλλού αυτά.

  Γι’ αυτό και εσείς, αγαπητό ιστολόγιο, παρακαλώ, μην βάζετε τέτοια άρθρα. Τό μόνο που κάνουν είναι να μεταδίδουν την προπαγάνδα των Μασσώνων. Εξάλλου ποιος ενδιαφέρεται για τις αηδιαστικές συνάξεις και τελετές ανήθικων ανθρώπων που ότι κάνουν, το κάνουν στα κρυφά;

  * = ΝΑΙ! Έτσι γράφεται η λέξη ετυμολογικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Heritage Imaging Manchester

Heritage Imaging at The John Rylands Library

Shaolingreece

Ομάδα μελέτης ιστορικών πολεμικών τεχνών

Αντέχουμε...

για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα μας!

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

ΘΡΑΚΗ

Μυθολογικά, Ἀρχαιολογικά, Ἱστορικὰ & Λαογραφικὰ γιὰ τὴν Θράκη.

A Reader's Guide to Orthodox Icons

Feeble words about powerful images

The History of Byzantium

A podcast telling the story of the Roman Empire from 476 AD to 1453

Χείλων

Ιστολόγιο Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

Hans Talhoffer

A Historical Martial Arts blog by Jens P. Kleinau

Photografia

A slice of life.

Forgotten Films

A look at the movies forgotten by time

mediaevalmusings

1,000 years of history in blog-sized bites.

Delving into History ® _ Periklis Deligiannis

Περικλής Δεληγιάννης - Ιστορικές Αναδιφήσεις®

Chelsea Pierce

museology and the arts

Cultural Life

Life, culture, travel, books, movies, linguistics...

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Αρέσει σε %d bloggers: