Αυτοί οι Ναρκαλιευτές θα Εξουδετερώσουν την Κυριακή μία Βόμβα 226 Κιλών Εκρηκτικής Ύλης στη Θεσσαλονίκη


Τις τελευταίες ώρες στήνεται ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Συνολικά 72.000 άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το πρωί της Κυριακής τα μάτια όλων στη Θεσσαλονίκη θα είναι καρφωμένα στις αργές, σχεδόν χειρουργικές, κινήσεις μιας ομάδας ναρκαλιευτών του Στρατού. Αυτοί θα φορέσουν ειδικές στολές και με κρύο αίμα θα κατέβουν σε ένα σκάμμα πέντε μέτρων, ώστε να απενεργοποιήσουν τη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που αναστατώνει τα τελευταία 24ωρα τη Θεσσαλονίκη. Οι πυροτεχνουργοί θα σταθούν πάνω από 200 κιλά εκρηκτικών, όσο περίπου εκτιμάται ότι περιέχει η σκουριασμένη βόμβα που παρέμεινε άσκαστη στο υπέδαφος για 70 χρόνια. Θα την εξουδετερώσουν επί τόπου, εντός κατοικημένης περιοχής στο Κορδελιό, στη δυτική είσοδο της πόλης. Για το κλιμάκιο του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) θα είναι «άλλη μια μέρα στη δουλειά».
Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου στήνεται τις τελευταίες ώρες ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Για λόγους ασφαλείας θα εκκενωθεί η πυκνοκατοικημένη περιοχή σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, που καλύπτει δύο Δήμους. Συνολικά 72.000 άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Μέχρι τις 10.00 το πρωί της Κυριακής ο κόσμος θα πρέπει να έχει φύγει από τα σπίτια του, ώστε να μπει η ομάδα των πυροτεχνουργών για να τελειώσουν το συντομότερο», δήλωσε την Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Τα μέτρα ασφαλείας συντονίζει η Περιφέρεια και η Αστυνομία, όμως στο «σημείο μηδέν» θα βρίσκονται το πρωί της Κυριακής μόνο οι πυροτεχνουργοί του Στρατού, με επικεφαλής έναν Υπολοχαγό. Η δουλειά τους είναι μοναχική, τακτική και ριψοκίνδυνη. Θα φορέσουν ειδικά κράνη με κάλυμμα για το πρόσωπο και στολές παραλλαγής με προστατευτικά για τον κορμό και την επιγραφή ΤΕΝΞ στην πλάτη μέσα σε φωσφορούχο πλαίσιο. Την ώρα που η Θεσσαλονίκη θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, στο σκάμμα δεν θα κατέβουν περισσότερα από τρία άτομα. «Η βόμβα είναι αεροπορική της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτιμάται ότι περιέχει 500 λίβρες εκρηκτικών (226 κιλά). Θα εξουδετερωθεί επί τόπου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί με ειδικό όχημα στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη, ώστε να καταστραφεί με ελεγχόμενη έκρηξη», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται οι πυροτεχνουργοί του Στρατού να εξουδετερώσουν αντίστοιχου τύπου βόμβα, ωστόσο δεν είχε ποτέ εντοπιστεί σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλά αντίθετα κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού TAP στη Βόρεια Ελλάδα. Μικρότερα βλήματα ή παλιές χειροβομβίδες έχουν πολλές φορές βρεθεί «ορφανά» σε αγρούς και αυλές σπιτιών.
Η μεγαλύτερη σε έκταση και διάρκεια επιχείρηση εντοπισμού και εξουδετέρωσης παλιού πολεμικού υλικού πραγματοποιήθηκε τον περσινό χειμώνα από την ίδια ομάδα του ΤΕΝΞ, επίσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το στρατόπεδο Γκόνου στα Διαβατά είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη πυρομαχικών ήδη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπρεπε να καθαριστεί για να στηθεί εργοτάξιο του αγωγού TAP. Σε έκταση 200 στρεμμάτων εξουδετερώθηκαν περισσότερα από 9.000 άσκαστα βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά, ρουκέτες, βλήματα όλμων, πυροδοτικοί μηχανισμοί βομβών, εκρηκτικά γεμίσματα, χειροβομβίδες. Είχαμε παρακολουθήσει την πολύμηνη επιχείρηση καθαρισμού στα Διαβατά. Η έκταση είχε καθαριστεί από χόρτα και θύμιζε σεληνιακό τοπίο. Από το σημείο που μας επιτράπηκε τότε να πλησιάσουμε, μπορούσαμε να διακρίνουμε τους ναρκαλιευτές, που κρατούσαν ανιχνευτές και έκαναν μελετημένες κινήσεις. Κατέγραφαν ένα-ένα χωριστά τα ευρήματα και τα μετέφεραν για καταστροφή στο πεδίο βολής. Η δουλειά των πυροτεχνουργών του Στρατού απαιτεί σωματική και ψυχική ηρεμία, συγκέντρωση, ακόμη και ιστορικές γνώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο στρατόπεδο των Διαβατών είχαν εντοπιστεί τότε είδη πυρομαχικών σχεδόν άγνωστων στη σχετική βιβλιογραφία.

Η επιχείρηση της εξουδετέρωσης της βόμβας-μαμούθ στο Κορδελιό επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τον εντοπισμό της κατά τη διάρκεια εργασιών στον περίβολο ενός βενζινάδικου στην οδό Μοναστηρίου 90. Ωστόσο, κρίθηκε ότι το ρίσκο της άμεσης επέμβασης ήταν μεγάλο. Τα ακριβή χαρακτηριστικά της βόμβας που θα εξουδετερωθεί την Κυριακή παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο μεγαλύτερο μέρος της παραμορφωμένη και οξειδωμένη, δεν έχει αποκαλυφθεί το χρώμα της ή τυχόν αριθμοί και κωδικοί που να προδίδουν την ταυτότητά της. Ειδικοί που ρωτήθηκαν σχετικά, θεωρούν πιθανό να πρόκειται για βόμβα που ρίχτηκε από Άγγλους συμμάχους την περίοδο του Β’ΠΠ. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης είχε βομβαρδιστεί «κατά λάθος» από αγγλικά μαχητικά αεροπλάνα τον Δεκέμβριο του 1943. Η επικρατούσα εκδοχή είναι ότι οι σύμμαχοι εξέλαβαν μέσα στη νύχτα τη γυαλάδα των τσίγκινων σκεπών για θάλασσα και θεώρησαν ότι επιτίθενται στο επιταγμένο από τους Γερμανούς λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επίθεση προκάλεσε πολλά θύματα, μάλιστα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Η γερμανική κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης», ειπώθηκε ότι μία οβίδα εκείνη τη νύχτα είχε πέσει σε ταβέρνα όπου γινόταν γάμος. Λιγότερο πιθανό, χωρίς φυσικά να αποκλείεται, θεωρείται το ενδεχόμενο η βόμβα των 226 κιλών εκρηκτικών να ρίχτηκε από γερμανικά αεροπλάνα, που είχαν χτυπήσει την ίδια περίοδο τον σιδηρόδρομο στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχης έκτασης επιχείρηση με την κυριακάτικη στη Θεσσαλονίκη στήθηκε παραμονές Χριστουγέννων στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Heritage Imaging Manchester

Heritage Imaging at The John Rylands Library

Shaolingreece

Ομάδα μελέτης ιστορικών πολεμικών τεχνών

Αντέχουμε...

για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα μας!

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

ΘΡΑΚΗ

Μυθολογικά, Ἀρχαιολογικά, Ἱστορικὰ & Λαογραφικὰ γιὰ τὴν Θράκη.

A Reader's Guide to Orthodox Icons

Feeble words about powerful images

The History of Byzantium

A podcast telling the story of the Roman Empire from 476 AD to 1453

Χείλων

Ιστολόγιο Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

Hans Talhoffer

A Historical Martial Arts blog by Jens P. Kleinau

Photografia

A slice of life.

Forgotten Films

A look at the movies forgotten by time

mediaevalmusings

1,000 years of history in blog-sized bites.

Delving into History ® _ Periklis Deligiannis

Περικλής Δεληγιάννης - Ιστορικές Αναδιφήσεις®

Chelsea Pierce

museology and the arts

Cultural Life

Life, culture, travel, books, movies, linguistics...

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Αρέσει σε %d bloggers: