Η Φιλική Εταιρεία


Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε από τον Σκουφά , τον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο οι οποίοι ήταν τέκτονες ( μασόνοι ).
Η Εταιρεία αποτελείτο από 7 τάξεις, των Βλαμηδων ή αδελφοποιτων, των Συστημενων , των Ιερέων, των Ποιμένων, των Αρχιποιμενων, των Αφιερωμένων, και τέλος των Αρχηγών των Αφιερωμένων.
Στη πρώτη τάξη των Βλαμηδων ή αδελφοποιτων έπρεπε οι κατηχούμενοι να αποδεχθεί την αδελφοποίηση όλων των Ελλήνων. Η αδελφοποίηση ως Τέτη ήταν παλιό Ελληνικό έθιμο που το σεβόταν και οι Τούρκοι. Στη Στερεά Ελλάδα γίνονταν αδελφοποιήσεις ανάμεσα σε Ρωμιούς και Μουσουλμάνους, στην Μακεδονία ελέγοντο Μπρατιμοι. Οι Αλβανοί λέγονταν Βλαμηδες όπου από εκεί προήλθε και η ονομασία της κατώτατης τάξης των Φιλικών. Ο κατηχουμενος επερνε όρκο πάνω στο Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε 3 φορές τον όρκο.

Στη 2η τάξη οι Συστημενοι έφεραν έγγραφο που ονομάζονταν συστατικό των ιερέων. Αυτό το έγγραφο είχε το σημείο του σταυρού και μια ανεστραμμενη ημισέληνο που συμβόλιζε τη πτώση της Οθωμανικής αυτοκράτοριας. Ο συστημένος ορκίζονταν να μισεί τον εχθρό της πατρίδας και να πολεμήσει για αυτήν.

Η 3η τάξη ήταν ανώτερα τάξη της Εταιρείας. Ελέγοντο ιερείς ενώ δεν ήταν κληρικοί. Ο συστημένος υποβάλλονταν σε μακρά ψυχολογική εξέταση που λέγονταν εξομολόγηση. Ο συστημένος έπρεπε να αποκοπεί από όλους τους φίλους και συγγενείς και να προσκολληθεί στην Εταιρεία για να γίνει ιερέας. Στη δεύτερη συνάντηση ο Συστημένος έρχονταν το βράδυ με ένα κίτρινο κερί και θα έμενε όλη μέρα μόνος σε ένα δωμάτιο χωρίς να μιλήσει και χωρίς σοβαρή εργασία. Εκεί ορκίζονταν στο όνομα της Αλήθειας,της Δικαιοσύνης και του Υπέρτατου Όντος και ότι ήταν έτοιμος να θυσιαστεί. Η μύηση συνεχίζονταν και τη τρίτη μέρα. Ο κατηχητής τοποθετούσε μια εικόνα πάνω σε ένα τραπέζι και άφηνε το κίτρινο κερί ενώ άναβε λευκά κεριά. Και ρωτουνταν αν ήθελε να γίνει ιερέας.Αν έλεγε ναι τότε άναβαν και το κίτρινο κερί και τον έδεναν με όρκο.

Οι ποιμένες τώρα ήταν ανώτεροι βαθμοί στην Εταιρεία και οι Αρχιποιμενες ανώτεροι των Ποιμένων. Οι αφιερωμένοι είχαν ιδιαίτερο όρκο. Αλλά ο όρκος των Ιερέων περιείχε ζωηροτερες εκφράσεις. Όπως ότι ορκίζεται ενώπιον του αληθινού Θεού οικειοθελώς.Οτι θα είναι πιστός στην Εταιρεία για πάντα. Να μην φανερώνει το παραμικρό σε κανέναν. Να μην γίνει μέλος σε άλλη Εταιρεία και να μην έχει κανένα δεσμό. Να έχει μίσος αδιάλλακτο εναντίον των τυραυ της πατρίδας,των οπαδών και των ομοφρονων με αυτούς.
.
.
Να προσέχει την διαγωγή του και να είναι ενάρετος. Να έχει ευλάβεια στην θρησκεία του χωρίς να καταφρονεί άλλες. Να συντρέχει τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατο. Να σέβεται ώρα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητές του τόπου στον οποίο διατριβει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Heritage Imaging Manchester

Heritage Imaging at The John Rylands Library

Shaolingreece

Ομάδα μελέτης ιστορικών πολεμικών τεχνών

Αντέχουμε...

για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα μας!

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

ΘΡΑΚΗ

Μυθολογικά, Ἀρχαιολογικά, Ἱστορικὰ & Λαογραφικὰ γιὰ τὴν Θράκη.

A Reader's Guide to Orthodox Icons

Feeble words about powerful images

The History of Byzantium

A podcast telling the story of the Roman Empire from 476 AD to 1453

Χείλων

Βιβλιοθήκη Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

Hans Talhoffer

A Historical Martial Arts blog by Jens P. Kleinau

Photografia

A slice of life.

Forgotten Films

A look at the movies forgotten by time

mediaevalmusings

1,000 years of history in blog-sized bites.

Delving into History ® _ periklis deligiannis

Ιστορικές Αναδιφήσεις® _ Περικλής Δεληγιάννης

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών

Εκπαίδευση στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στο μοντέρνο άθλημα της ξιφασκίας.

Omofagia's Blog

Θέματα που αφορούν την χορτοφαγική ωμοφαγία και την υγιεινή διατροφή Φλώρα Παπαδοπούλου

Provatotuskotus's Blog

Just another WordPress.com weblog

Αρέσει σε %d bloggers: