Ο καθαγιασμός της επαναστατικής σημαίας έγινε την 26ην Φεβρουαρίου στην εκκλησία ωρών Τριών Ιεραρχών , ιερουργουντος του Μητροπολίτου Ιασίου Βενιαμίν. Ο ιεράρχης χωρίς να προσκληθεί έσπευσε στην εκκλησία για την εκτέλεση του ιερού καθήκοντος.
Ο πρίγκιπας Υψηλάντης στάθηκε παρά τον μητροπολιτικό θρόνο. Πάνω σε ένα μικρό έπιπλο ήταν τοποθετημένο το ξίφος του.
Όταν ο μητροπολίτης ανεφωνησε τη περικοπή του χαλκού του Δαβίδ: ‘ Περιζωσε στην ρομφαία σου…’ πήρε το ξίφος και το έδεσε εις τη ζώνη του πρίγκιπα. Το πληθωρικό των στρατιωτών και των μη καταγεντων ακόμη εθελοντών ανευφημησε ενθουσιωδώς. Τότε υψώθηκε η σημαία. Έφερε επί της μιας επιφάνειας τον σταυρό και την εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης με τη φράση ‘Εν τούτω Νίκα’ και από την άλλη το σύμβολο του φοίνικα με την επιγραφή ‘Εκ της στακτης μου αναγεννωμαι ‘.
Ο Υψηλάντης ξιφουλκισε και ενώ εκρατουσε το ξιφος απηγγελθη ο όρκος υπέρ της ελευθερίας.
Ο στρατός του του Υψηλάντη ήταν η πρώτη μοίρα είχε τον αρχιστράτηγο Νικόλαο Υψηλάντη και στελεχωνονταν από 1930 άντρες, ήταν η χιλιαρχια του Ορφανού με 300, ο λόχος του Γκίκα με 50 άντρες και ο λόχος των Σκλαβουνων , σωματοφυλάκων του αρχιστράτηγου με 60 άντρες.
Η δεύτερη μοίρα ήταν υπό του Γεωργίου Υψηλάντη και αποτελούνταν από τους άντρες του ταγματάρχη Καραβιαν με 350 άντρες, τη χιλιαρχια του Ιωάννου Κολοκοτρώνη με 275 , η χιλιαρχια του Βασιλείου Μπαρλα με 350 , τον λόχο Μιχαήλ με 180 άντρες, 70 Ουλανους του Γαρνοφσκυ και 50 φύλακες του Καντακουζηνού. Κατήρτισε τους ανεξάρτητους λόχους του Μάνου με 150 ανδρες, του Κώστα Βαλτινού με 60, του Καλογιάννη με 100, και μια ύλη ιππικού από 260 άντρες έχοντας στολή και εξοπλισμό Κοζάκων. Το σώμα του Γιωργάκη Ολύμπιου που ήταν μικρό από 1500 Ρωμιούς και Αρναουτες ( Αλβανούς ) , το σώμα του Σάββα με 1020 Αρναουτες ( Αλβανούς ). Οι νέοι σπουδαστές που θα στελεχώσουν τον Ιερό Λόχο με 400 άνδρες. Το σώμα του Βλαδιμηρεσκου με 6000 Πανδουρους.
Filed under: ΙΣΤΟΡΙΑ |
Σχολιάστε