‘Στις 6 Απριλίου 1453 ο Τούρκος Σουλτάνος φτάνει με τους μισούς του άντρες σε απόσταση ενός μιλίου από τα χερσαία τείχη.
Ο γαληνοτατος αυτοκράτορας βγήκε από το Ιερό Παλατιο και πήγε να επιθεωρήσει τα χερσαία τείχη σε μια πύλη που ονομάζονταν Χαρισια και ήταν από όλες τις πύλες της ξηράς η πιο ανίσχυρη. Μέγα μέρος από τους ευγενείς και τους ιππότες του τον συνόδεψαν και προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν, αλλά εκείνος στέκονταν άφοβος, βλέποντας τον εχθρό του που περίμενε να κηρύξει επίθεση μέρα με την μέρα.
Την ίδια μέρα ο άρχοντας Ιερώνυμος Μινοτος βαιλος των Βενετών έφυγε από το παλάτι του και πήγε στο Ιερό Παλάτιο για να καθίσει γιατί ήταν κοντά στα χερσαία τείχη κι από εκεί θα μπορούσε να παρακολουθεί τις κινήσεις του εχθρού. Επειδή κανείς άλλος δεν μπορούσε να μπει στο Ιερό Παλάτιο, πόλοι Βενετοί έμποροι και ευγενείς μαζεύτηκαν έξω από από αυτό για να ενθαρρύνουν τον Βαιλο να υπερασπιστεί την Πόλη.
Την ίδια μέρα ο Μέγας Δούκας, που ήταν ο πιο ισχυρός άνδρας της Πόλης μετά τον αυτοκράτορα, ανέλαβε την φρούρηση της ακτής από τη πλευρά του λιμένα και είχε μαζί του 100 Ρωμαίους ιππότες με πολεμικά άλογα που τους κρατούσε στην Πόλη για να επέμβει αν χρειαζόταν ανάγκη.
Την ίδια μέρα οι ορθόδοξοι καλόγεροι ανέλαβαν την φρούρηση για ένα περίπου μίλι της διαδρομής των τειχών από την πλευρά της θάλασσας.
Ο Τούρκος Δοργανος δε, που βρίσκονταν ως μισθοφόρος του αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη, είχε αναλάβει την φρούρηση μιας από της περιοχές της ξηράς από τη πλευρά της θάλασσας με τους Τούρκους του,που ήταν μισθοφόροι και είχαν εξεγερθεί εναντίον του Σουλτάνου από πιο πριν. Έτσι τα καίρια σημεία της Πόλης ,είχαν αναλάβει να τα φρουρούν όλα τα ισχυρά πρόσωπα της Κωνσταντινούπολης και περισσότερο από όλα το Κυνηγιον, στο οποίο είχε τοποθετηθεί ισχυρή φρουρά.
Την ίδια μέρα ο αυτοκράτορας διέταξε να ριχτούν στη μάχη 3γαλερες από την Τανα και 2 ελαφριές. Αφού έφυγαν από το αγκυροβόλιο πήγαν και οι 5 μαζί και αποβίβασαν στο Κυνηγιον όλο το πλήρωμα τους. Τα πληρώματα ήταν 1000 άντρες που κατέβηκαν με στρατιωτική παράταξη. Ο κάθε ένας από τους κυρίους των γαλερων, πήγαινε μπροστά με τη σημαία του και με τη συνοδεία του πληρώματος της γαλέρας του, αλλά πιο μπροστά από αυτούς πήγαιναν οι καπετάνιοι. Παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα και αυτός τότε τους διέταξε να κάνουν τον γύρο των χερσαίων τειχών για να δείξουν στους Τούρκους πόσο καλά εξοπλισμένοι είναι και ότι υπήρχαν στη Πόλη πολλά στρατεύματα. Το θέαμα αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό για τους κατοίκους της Πόλης και παραξένεψε τον εχθρό. ‘
Το χρονικό της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης, του Νικολό Βάρβαρο
Filed under: ΙΣΤΟΡΙΑ |
Σχολιάστε